Søger du en ny proptrækker til hjemmet? Eller skal du have den til køkkenet i sommerhuset? Hvilken slags design søger du? Hvor dyr må din nye flaskeåbner være?

Uanset hvad dine behov og dine krav til din nye proptrækker måtte være, så er det at købe en ny proptrækker det samme som med andre typer investeringer og indkøb; det kan betale sig at foretage en grundig research, før man foretager sit køb. Man vil trods alt gerne sikre sig, at de køkkenredskaber og genstande, man køber, kan holde i årevis, og at de lever op til ens strenge krav til kvalitet og værdi for pengene.

Når det gælder købet af en tjenerproptrækker, så er der heldigvis mange forskellige designs i forskellige prisklasser at sammenligne og vælge imellem. Den bedste tjenerproptrækker rammer overlappet mellem kvalitet, anvendelighed, design og pris. Samtidig har denne type proptrækker en række klare fordele fremfor andre typer af flaskeåbnere, når det gælder praktisk anvendelighed i køkkenet.

Disse fordele ser vi nærmere på i denne artikel, men lad os først se på, hvad en tjenerproptrækker eller tjenerkniv egentlig er.

Tjenerniven er den mest populære type proptrækker

At tjenerproptrækkeren er gået hen og blevet den mest populære type vinåbner, er der ikke meget tvivl om. Når du ser en proptrækker på internettet eller i en isenkræmmer, vil den i langt de fleste tilfælde med stor sandsynlighed være en tjenerproptrækker. Med overvejende sandsynlighed vil du finde flere designs og modeller af tjenerknive end af andre typer flaskeoplukkere i den pågældende butik. At tjenerproptrækkeren har fået navnet for tjenerens mest brugte værktøj til åbning af vin er der således heller ikke en overraskelse.

Den mest gængse type tjenerkniv kommer med 3-i-1 funktionalitet og inkluderer således både borespiral, øloplukker og folieskærer. På mange modeller er der også todelt trinløft, som gør, at man kan åbne flasken roligt og kontrolleret foran sine gæster, hvorved man derved ikke behøver at holde om flasken med knæene under optrækning! Typisk kommer proptrækkeren med skæfter af rustfrit stål, plastik eller forskellige slags træsorter.

Tjenerproptrækkeren er samtidig den vinoplukker, som kommer med de mest varierede designs. Således er det muligt nu om stunder at få tjenerknive, som er udformet som sørøvere komplet med papegøje på skulderen, klap for øjet og et ‘træben’, som er proptrækkerens borespiral til optrækning af korkpropper! Endvidere er tjenerknivens design også blevet nytænkt af det italienske designhus Alessi, som har designet proptrækkeren som en farverig papegøje!

Du får mange fordele med en tjenerproptrækker

Den største fordel ved tjenerproptrækkeren er uden tvivl dens mange funktioner, som sikrer problemfri oplukning af de mest gængse typer af flasker. Derudover er proptrækkeren gerne også meget lille og handy sammenlignet med andre typer af proptrækkere, som eksempelvis den klassiske vingeproptrækker. Derved optager den blot minimal plads i køkkenskuffen eller i kurven til skovturen.

Endvidere kan tjenerknive i god kvalitet fåes helt ned til blot omkring 80 kroner, så det ikke er nogen stor udgift også at have en tjenerproptrækker liggende i sommerhuset eller kolonihavehuset samt måske endda i værktøjskassen.

Hvis du har brug for at købe en gave til en ven og ikke aner, hvad du skal give, så er en tjenerproptrækker altid en god idé. Du kan få den i en lækker æske separat, eller du kan få den som del af et større gavesæt, som udover at indeholde vinoplukkeren også inkluderer andet nyttigt vinudstyr som vintermometre, skænketude og så videre.

Er du i tvivl om, hvad der er et godt mærke af tjeneroplukkere, så kan du med fordel vælge en tjenerproptrækker fra Zwilling eller Alessi. Zwilling er en producent, som gør sig særligt bemærket ved at være en af verdens ældste producenter af køkkenudstyr. Således har Zwilling flere hundrede års produktion og erfaring på bagen. Zwillings Sommelier serie af vinudstyr, som er fremstillet i smukt 18/10 rustfrit stål, har da også vundet flere internationale designpriser. Tilmed er prisen, som ligger på et par hundrede kroner for de eksklusive proptrækkere, ganske overkommelig set i forhold til kvaliteten.